Jom Klik

FEED EFG

Beraya Di Banting

Assalammualaikum w.b.t

Beraya Di Banting | Rumah siapa pulak Mrsyanie datang beraya jauh-jauh ni? Minggu yang lepas Mrsyanie dan Mrlaling berkesempatan untuk beraya di rumah rakan-rakan di Banting, Selangor. Amboi jauh kali ini Mrsyanie beraya tau. Agak-agak rumah siapa Mrsyanie terjah yek?


Bukan Mudah Masak Nasi Lemak

Assalammualaikum w.b.t

Nasi Lemak Home Made | Siapa yang pandai masak nasi lemak? Pertama kali Mrsyanie belajar masak nasi lemak. Ingatkan mudah tetapi perlu belajar dengan betul. Bukan semua orang pandai masak nasi lemak kan, kalau bab makan memang semua pandai termasuk lah Mrsyanie. Tapi bila nak masak nasi lemak memang gagal.

Sumber gambar: google.com

Beraya Di Cameron Highland

Assalammualaikum w.b.t

Cameron Highlands

Beraya Di Cameron Highland | Time raya semua pakat beraya rumah kawan-kawan tapi lain sedikit Mrsyanie dan Mrlaling. Raya ke 4 kami dah beraya di Tanah Tinggi yang penuh dengan Ladang Teh dan Strawberry. Mana lagi kalu bukan : Cameron Highland

Tahun ke Lima Beraya Bergelar Isteri

Assalammualaikum w.b.t

Tahun ke Lima Beraya Bergelar Isteri |  Amboi sakan Mrsyanie raya kan sampai tak sempat nak updated blog ni. hihi Selamat Hari Raya semua!! Cam mana raya tahun ini? Yang dah kawin, raya rumah keluarga atau rumah mertua dulu? Mrsyanie tahun ini raya pertama di rumah keluarga Mrsyanie. 


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Assalammualaikum w.b.t

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI |  Sempana bulan kemenangan ini, Mrsyanie dan Mrlaling ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pembaca dan rakan blogger yang sudi membaca coretan kehidupan kami. Kami juga memohon seribu kemaafan kepada semua jika kami menyinggung perasaan dan segala salah silap kami.




Till Next Entry ye!!!
Salam Sayang

#Cabaran20Hari: Pengalaman Main Mercun Masa Raya

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari: Pengalaman Main Mercun Masa Raya | Hari terakhir kita umat Islam menunaikan kewajiban sebagai umat Islam dalam melengkapkan Rukun Islam ke Empat.

Sumber gambar: google.com


#Cabaran20Hari: Senarai Kuih Raya Pilihan Hati

Assalammualaikum w.b.t


#Cabaran20Hari: Senarai Kuih Raya Pilihan Hati | Ingat ta lagi Mrsyanie ada bagi tahu kuih raya kegemaran Mrsyanie? Lupa ye. Ala biskut Semperit dan Tart Nenas. Siapa yang suka juga sama Mrsyanie, 'sep' sket hihi. Sebenarnya Malaysia penuh dengan keunikkan terutama dari segi makanan. Tengok sahaja musim perayaan terutamanya Hari Raya. Pelbagai jenis kuih raya yang kita ada dan menjadi pilihan semua.


Sumber gambar : google.com

JADUAL & TIP PERJALANAN BALIK RAYA

Assalammualaikum w.b.t

JADUAL PERJALANAN BALIK RAYA | Mrsyanie yakin mesti ramai yang dah cuti hari ini kan dan sibuk mengemas baju untuk pulang ke kampung. Berhtai-hati ketika pulang ke kampung. 




CUTI RAYA

Assalammualaikum w.b.t

CUTI RAYA | Siapa yang dah mula cuti raya? Mrsyanie je masih lagi bekerja hari ini dan esok. Lagi sehari je kita umat Islam akan menyambut kedatangan hari kemenangan iaitu Hari Raya Aidilfitri. Korang balik mana tahun ini?

#Cabaran20Hari: Nostalgia Kad raya

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari: Nostalgia Kad Raya | Lama rasanya tak dapat kad raya kan. Teringat zaman dulu kad raya menajdi pilihan ramai untuk mengucapkan Selamat Hari Raya. 

Kini zaman penuh dengan teknologi sehingga tradisi menghantar kad raya menjadi makin lupus. Mrsyanie ingat lagi zaman kad raya tengah 'hot', jika siapa yang dapat paling banyak kad raya dia lah paling femes lah kiranya. hihi Siap gantung dekat dinding rumah atau buat pokok kad raya. Pokok kad raya ini sekarang orang guna konsep ini untuk guest book perkahwinan. Ranting pokok dan gantungkan kad raya, ha sekarang diorang gunakan idea ini untuk guest book. 

#Cabaran20Hari: Menu Wajib Pagi Raya

Assalammualaikum w.b.t


#Cabaran20Hari

#Cabaran20Hari: Menu Wajib Pagi Raya |  Aapa menu pagi raya korang? Ha bab ni Mrsyanie paling suka sebab bab makan. Siapa yang tak suka makan, rasanya semua orang suka makan. Cuma samada kuantiti banyak atau sedikit sahaja. Tambahan pula time raya menu semua sedap-sedap belaka.
sumber gambar google.com


Krabi | Thailand | Trip Honeymoon Krabi | Part 2 | Arrival

Assalammualaikum w.b.t

Krabi | Thailand

Krabi | Thailand | Trip Honeymoon | Part 2 | Arrival | Selama 1 jam 25 minit perjalanan dari Kuala Lumpur ke Krabi dengan cuaca yang baik, akhirnya kami sampai di Lapangan Terbang Krabi. Alhamdulillah. Ramai juga rakyat Malaysia yang bercuti ke Krabi, terutamanya pasangan yang baru berkahwin. Honeymoon kan..hihihi

#Cabaran20Hari: Aktiviti Di Pagi Raya

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari: Aktiviti Di Pagi Raya | Aktiviti wajib di pagi raya adalah Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri. Insya-Allah tiap tahun tidka ketinggalan mengerjakan solat sunat Hari Raya kecuali jika diberi cuti oleh Allah S.W.T. (paham -paham je lah ye, khas untuk wanita sahaja)

gambar sumber google.com

Kecantikkan Semulajadi Bersama Medeena

Assalammualaikum w.b.t

Kecantikkan Semulajadi Bersama Medeena | Senarai pemenang Giveaway | Salam 25 Ramadhan. Hari ini kami umumkan pemenang #duitraya Giveaway EFG Mega Raya 2015 yang Exchange Feed Group (EFG) lancarkan pada 10 Jun sehingga 9 Julai.



#Cabaran20Hari: Gambar dan Ucapan Raya

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari: Gambar dan Ucapan Raya |  Jom kasi balik belakang gambar raya yang lepas.




#Cabaran20Hari: Memori Raya 90an atau Zaman Kanak-kanak

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari: Memori Raya 90an atau Zaman Kanak-kanak | Lagi seminggu nak raya dah kan. Teringat zaman kanak-kanak raya dulu. Dulu sewaktu arwah opah ada semua akan balik ke kampung berkumpul.

#Cabaran20Hari: Kuih Raya Paling Best

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari: Kuih Raya Paling Best | Tak sah kalu beraya tak ada kuih raya kan dirumah. Kalau Mrsyanie wajib ada kuih raya sebab baru lah terasa raya. Lagipun mudah kawan-kawan datang rumah dah ada makanan untuk dijamukan. 

Gambar hiasan: sumber Google.com

GIVEAWAY RAYA BY Bella

Assalammualaikum w.b.t

GIVEAWAY RAYA BY Bella | Korang jom join Giveaway Raya dari Bella Idura. Ada pelbagai hariah menarik menanti para pemenang yang bertuah. Good luck semua. :) Tak sabar nak menang ni hihi.. Hadiah byukan untuk pemenang 1,2 dan 3 sahaja tetapi untuk 15 orang pemenang. Menarik!!!



Majlis Iftar Ramadhan KPA 2015 Bersama Anak-anak Yatim

Assalammualaikum w.b.t

Majlis Iftar Ramadhan KPA 2015 | Bersama Anak-anak Yatim |  Majlis Iftar Ramadhan KPA telah berlangsung di Dewan SITC, UPSI dengan kehadiran ahli-ahli KPA bersama keluarga. Majlis iftar kali ini disambut dengan kehadiran anak-anak yatim sekitar Tanjung Malim.


#Cabaran20Hari: Bajet raya

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari: Bajet raya | Tahun ini Mrsyanie akan beraya di rumah keluarga Mrsyanie dahulu, raya kedua baru pulang ke kampung Mrlaling. Tapi tak jauh pun perjalanan, dalam 20 minit sampai. Selepas keluarga Mrsyanie pindah ke Tanjung Malim agak mudah untuk kami pulang beraya. Bajet pun boleh dihadkan dari segi perjalanan pulang ke kampung.



#Cabaran20Hari: Lagu Raya Pilihan

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari

#Cabaran20Hari: Lagu Raya Pilihan |  Lagi 10 hari untuk kita menyambut kedatangan Bulan Syawal yang membawa kepada kemenangan kepada umat Islam dalam berjihad ke jalan Allah S.W.T. Di corong-corong radio telah mula berkumandang alunan lagu-lagu raya yang sentaisa menjadi pilihan ramai. Apa lagu raya kegemaran korang?

Penjawat Awam Diwajibkan Potong Gaji Lunas PTPTN

Assalammualaikum w.b.t

Penjawat Awam Diwajibkan Potong Gaji Lunas PTPTN | Siapa yang pinjam PTPTN tak buat pembayaran lagi? Semua penjawat awam yang membuat pinjaman dengan PTPTN tetapi belum membuat bayaran akan dikenakan potongan gaji terus bagi melunaskan penjamanan PTPTN korang.

Krabi | Thailand | Trip Honeymoon | Part 1

Assalammaualikum w.b.t


Krabi | Thailand | Trip Honeymoon | Part 1 | Alhamdulillah diberi masa terluang untuk memulakan entry Honeymoon Mrsyanie dan Mrlaling ke Krbai, Thailand. Wah sudah 2 bulan perjalanan baru nak mula entry. Maaf ye pembaca semua kerana kekangan masa untuk memulakan entry Honeymoon kami. Mrsyanie jika boleh nak bagi entry terbaik untuk korang (nampak tak bodek memujuk hihih).

GA : Ranking Komen Tertinggi Sempena Belated Birthday Yaya Cendana

Assalammualaikum w.b.t

Giveaway Yaya Cendana | Wah Yaya Cendana telah melancarkan giveawaynya sempena Belated Birthday Yaya Cendana. Happy belated birthday dear Yaya. :)

KLIK GAMBAR DIATAS UNTUK JOIN GIVEAWAY YAYA CENDANA

#Cabaran20Hari: Tetamu Raya Paling Ditunggu-tunggu

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari

#Cabaran20Hari: Tetamu Raya Paling Ditunggu-tunggu | Kejap je dah masuk hari ke 10 untuk #Cabaran20Hari Exchange Feed Group. Hari ini cabaran entry yang bertajuk Tetamu Raya Paling Ditunggu-tunggu. Agak-agak siapa yang Mrsyanie tunggu datang beraya ke rumah?


PELANCARAN HONDA HR-V

Assalammualaikum w.b.t


PELANCARAN HONDA HR-V |  Honda kini mengeluarkan keluaran terbaru mereka yang dinamakan HONDA HR-V. Sangat cantik dan mesra keluarga. Bulan jun yang lepas Mrsyanie ke Ipoh rumah kakak dan berkesempatan untuk bersama Honda untuk majlis perlancaran HONDA HR-V yang diadakan di Ipoh Parade.


Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services

Assalammualaikum w.b.t

GIVEAWAY CASH RAYA RM1000 by Emas Putih

#Cabaran20Hari: Kenangan Terawih Di Surau/Masjid Masa Zaman Kanak-kanak

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari: Kenangan Terawih Di Surau/Masjid Masa Zaman Kanak-kanak | Zaman kanak-kanak adalah zaman yang penuh dengan keceriaan dan hilang dari segala masalah. Tidak perlu memikirkan tentang pendapatan, bayaran rumah, dan sebagainya. Zaman kanak-kanak zaman yang Mrsyanie paling rindu. Tambahan bila masuk bulan puasa yang penuh dengan kecerian dan keriangan.

Gambar sebagai hiasan. Sumber: google image

DARK PLACES

Assalammualaikum w.b.t

FILEM: Dark Places | Siapa yang dah tengok filem Dark Places  2015? Antara filem yang Mrsyanie bagi 3 bintang. Dark Places merupakan filem yang lebih kepada penyiasatan yang dijalankan untuk mendapatkan wang sara hidup.

#Cabaran20Hari: Amalan Berbalas Juadah Di Bulan Puasa

Assalammualaikum w.b.t

#Cabaran20Hari: Amalan Berbalas Juadah Di Bulan Puasa | Di Malaysia amalan berbalas juadah adalah menjadi satu amalan yang dalam diri tak kira bangsa dan Agama. Samada Melayu, Cina, India mahupun lain-lain. Tanpa kira kaum mahupun di musim perayaan.

Mrsyanie pernah berjiran dengan Pakcik yang berbangsa Cina. Setiap tahun jika perayaan Raya Aidilfitri kami pasti akan beri kuih muih sebelum pulang beraya dan jika tahun baru cina kami pasti akan dapat buah limau. Pernah juga kami dapat angpau raya cina. hihih tq uncle. ihihi. Amalan bertukar juadah telah menjadi satu amalan yang unik dan menjadi keistimewaan bagi rakyat Malaysia.

#Cabaran20Hari : Kuih Kegemanaran Di Bulan Puasa

Assalammualaikum w.b.t

Kuih Kegemanaran Di Bulan Puasa


#Cabaran20Hari : Kuih Kegemanaran Di Bulan Puasa |  Bila tiba bulan Ramadhan pasti ada yang ternanti-nanti bazaar Ramadhan kan. Kenapa? yelah time bulan puasa lah banyak peniaga akan menjual pelbagai jenis juadah kuih muih di bazaar Ramadhan. Kuih muih yang susah nak dapat time bulan lain tapi bila tiba bulan puasa pasti senang jumpa di bazaar-bazaar Ramadhan.


FOOD: SAUDAGAQ SUP JUNIOR

Assalammualaikum w.b.t


SAUDAGAQ SUP JUNIOR | Siapa yang pernah datang atau orang Tanjung Malim pasti pernah dengar kedai makan Saudagaq Sup Junior yang sangat femes dengan sup-sup dari Utara. Saudagaq Sup Junior pada asalnya hanya nama Saudagaq Sup sahaja sebelum mereka membuka kedai sendiri di Taman Universiti, Tanjung Malim.


#Cabaran20Hari: Pengalaman Manis Di Bulan Puasa

Assalammualaikum w.b.t

Pengalaman Manis Di Bulan Puasa

#Cabaran20Hari: Pengalaman Manis Di Bulan Puasa | Pasti setiap orang ada pengalaman manis dikala bulan yang mulia ini kan. Bagi Mrsyanie pengalaman manis di bulan Ramadhan adalah apabila tahun pertama bergelar seorang Isteri buat En.Suami yang tercinta, Mrlaling.

Gambar lama ini hihih dikala sewaktu baru kawin hihi..imbas kembali..

Giveaway "Blog Fadzi Razak Launch" 2015

Assalammualaikum w.b.t

Giveaway "Blog Fadzi Razak Launch" 2015 | Bersempena dengan usia Blog Fadzi Razak ni dah mencecah usia setahun lebih dan sempena jugak Blog Fadzi Razak bertukar domain dari www.fadzirazak.blogspot.com kepada www.fadzirazak.com, aku nak buat satu giveaway mudah untuk korang semua.

Giveaway "Blog Fadzi Razak Launch" 2015

#Cabaran20Hari : PENGALAMAN PAHIT DI BULAN PUASA

Assalammualaikum w.b.t

PENGALAMAN PAHIT DI BULAN PUASA

#Cabaran20Hari:  PENGALAMAN PAHIT DI BULAN PUASA | Pengalaman pahit Mrysnaie ketika di bulan puasa adalah..

#Cabaran20Hari

Sebenarnya belum ada pengalaman pahit yang meninggalkan kesan mendalam ketika di bulan puasa. Ada lah beberapa perkara yang kurang baik. Cirit birit ketika dibulan puasa adalah pengalaman yang agak kurang baik. Pengalaman yang agak kurang baik mrsyanie ketika bulan puasa bila beli makan di bazaar Ramadhan sehingga menyebabkan cirit birit keesokkannya. Mau tak kan mungkin ada yang kurang menjaga kebersihan dalam menyediakan makanan di bazaar Ramadhan. Bukan semua tetapi terkena sekali jugak. 

Perit gak bila kena cirit birit, mau kurus rasanya Mrsyanie. Rasa longlai badan dengan kekurangan air dalam badan tetapi alhamdulillah masih mampu untuk berpuasa. Beberapa kali juga lah melawat bilik termenung. Sejak itu, agak kurang nak beli makanan di bazaar. Bukan tak beli tetapi memilih sedikitlah untuk membeli. Apa pula pengalaman pahit korang di bulan puasa? 


 Apa tunggu lagi, jom sahut #Cabaran20Hari entry. Layari: #Cabaran20Hari


Till Next Entry ye!!!
Salam Sayang

MAJLIS PERHIMPUNAN BULANAN

Assalammualaikum w.b.t

MAJLIS PERHIMPUNAN BULANAN | 1 Julai 2015 berlangsung Majlis Perhimpunanan Bulanan bagi tempat kerja Mrsyanie. Kali ini Jabatan Mrsyanie menjadi tuan rumah untuk mengadakan Majlis Perhimpuanan Bulanan kali ini.



SENARAI PEMENANG : GIVEAWAY RAMADHAN by YANIEYUSUF

Assalammualaikum w.b.t

SENARAI PEMENANG GIVEAWAY RAMADHAN by YANIEYUSUF | Tahniah kepada semua pemenang. Terima kasih jua buat semua peserta yang sudi menyertai GIVEAWAY RAMADHAN by YANIEYUSUF. Pemenang dipilih melalui https://www.random.org/.  Alhamdulillah.. Semoga dengan penyertaan yang positif ini akan ada lagi Giveaway akan datang dan terima kasih kepada para sponsor dan para peserta yang sudi memberi sokongan kepada Giveaway Ramadhan bersama Yanie Yusuf.



FANPAGE

back off