Jom Klik

FEED EFG

Ho Chi Minh City | Vietnam | Day 2 | Lebah dan Madu

Assalammualaikum w.b.t

Ho Chi Minh City | Vietnam | Day 2 | Lebah dan Madu | Masih ingat Pulau Candy? korang boleh baca entry Pulau Candy klik Link ini ye. Selepas melawat lokasi pembuatan candy yang berasaskan Kelapa, Kami dibawa ke lokasi seterusnya yang menjadi tumpuan ternakan Lebah. 

Vietnam,Day 2 , Lebah dan Madu

Lebah dan Madu 


Madu disini mempunyai 2 jenis, dimana samada daripada madu asli atau madu gula. Menurut Tour Guide disini Lebah yang dibela sekiranya tiada musim bunga, Lebah akan dibekalkan dengan gula untuk pemakanan dan ianya menghasilkan madu gula.

Vietnam, Lebah dan Madu

Vietnam, Lebah dan Madu

Lagi best korang boleh pegang papan rumah Lebah ni tau, tapi Mrsyanie tak berani lah pulak nak pegang sendiri. Nak rasa madu asli pun diorang benarkan. Tengok gambar dibawa, seram lak tapi nak jugak merasainya.hihi

Vietnam ,Lebah dan Madu

Vietnam ,Day 2 , Lebah dan Madu

 Vietnam , Day 2 , Lebah dan Madu

Kami juga dberikan untuk merasa air teh bersama madu dan limau. Cawan yang disediakan kecil sahaja. Kalau korang nak distu juga membuat jualan madu dan royal jelly. Tapi Mrsyanie tak beli pun hihi..

Vietnam ,Day 2 ,Lebah dan Madu

Ho Chi Minh City ,Vietnam , Day 2 , Lebah dan Madu

Ini merupakan satu pengalaman baru Mrsyanie merasa terus madu menggunakan jari sendiri. Sangat lembut je madu yang ada di papan sarang Lebah. Korang yang datang melancong ke Vietnam patut merasainya sendiri. Mrsyanie tak beli madunya kerana Lebah yang dibela juga dibekalkan makanan gula, jadi tak berani pulak nak beli tapi terpulang pada korang ye. hihi 


Boleh jugak klik entry dibawah:



Till Next Entry ye!!!
Salam Sayang

6 comments:

FANPAGE

back off