Jom Klik

FEED EFG

Ho Chi Minh City | Vietnam | Day 3 | Handicapped Handicrafts factory

Assalammualaikum w.b.t

Ho Chi Minh City | Vietnam | Day 3 | Handicapped Handicrafts factory | Hari ketiga pula kami dah siap planning nak ke mana. Kalu ke Vietnam korang wajib ke Cu Chi Tunnels tapi sebelum itu kami singgah dulu beberapa lokasi menarik di Vietnam. Lokasi pertama kami pada hari ke 3 adalah Handicraft factory. Disini adalah salah satu lokasi kraftangan yang menggunakan kulit telur dan tiram.

Vietnam , Handicraft factory

Handicapped Handicrafts factory, Vietnam

Disini korang boleh lihat sendiri cara pembuatan hasil seni dari kulit telur dan tiram. Memang sangat unik dan menarik. Waktu kami sampai diorang tengah rehat jadinya kami pusing-pusing dulu lokasi kraftangan nya. Pada asalnya kilang kraftangan ini dibina untuk membantu golongan kurang upaya. Orang kurang upaya disini adalah dikalangan mereka yang mengalami kecacatan akibat daripada kesan peperangan Vietnam-Amerika semasa perang dunia ke-2.


Vietnam , Handicraft factory

Vietnam , Handicraft factory

Disini diorang akan tunjukkan cara pembuatan kraftangan mula dari kulit telur yang biasa hingga menjadi satu hasil seni yang menarik hingga korang tak sangka itu adalah dari kulit telur atau tiram.

Vietnam , Handicraft factory

Paling menarik tentang pekerja disini adalah tepati masa. Memang kerja ikut waktu, waktu kami sampai kebanyakkan diorang sedang tidur di tempat kerja diorang sendiri. Bunyi sahaja siren masuk kerja, siap diorang mulakan kerja. Sangat berdisplin dan tepati masa. Ingat Jepun je, tapi Vietnam pun ikut masa dengan tepat. hihi

  Vietnam , Handicraft factory

Vietnam , Handicraft factory

Vietnam , Handicraft factory

Mrsyanie sempat jugak lah kacau diorang bekerja hihih.. Dan diorang peramah tau, korang boleh cuba sendiri untuk membuatnya. Mrsyanie hanya cuba cara mencuci nya sahaja. Bukan mudah tau nak hasilnya. Patut lah harga yang dijual sangat berbaloi dengan hasil seni yang diorang buat.

Vietnam , Handicraft factory

Vietnam , Handicraft factory

 Vietnam , Handicraft factory

Vietnam , Handicraft factory

 Vietnam , Handicraft factory

Cantik kan? tak sangat yang kraftangan diatas tak macam dari kulit telur atau tiram kan. Pada yang ada bajet lebih, Mrsyanie syorkan korang beli kat kilang ni. Yelah tengok diorang bekerja pun patut dapat hasil yang setimpal. Tapi sebabkan trip kali ini bajet sangat, jadi Mrsyanie mampu untuk bergambar sahaj. Kami disini hampir 45 minit -  1jam jugak lah, lepas itu kami teruskan trip kami ke lokasi yang lain. Kemana? Nanti sambung ye.


Boleh jugak klik entry dibawah:



Till Next Entry ye!!!
Salam Sayang

4 comments:

  1. Unik sungguh! Kraftangan yg best sgt dik yanie terjah...bayangkan kulit telur dan kulit tiram tu diorang buat hiasan boleh jadi mahal...perghhhhh....

    ReplyDelete
  2. Wah daripada kulit telur jer erk? Sangat kreatif. Ghalit saya tengok gambar kat atas. Serious kreatif.

    ReplyDelete
  3. cantik kan seni kraftangan diorang...rindu nak repeat pi sini lagi

    ReplyDelete

FANPAGE

back off